Balkonové grilovačky

05.09.2015

Každému, kdo není zapřisáhlý vegetarián, navozuje vůně grilovaného masa téměř orgasmické stavy. K létu neodmyslitelně patří nejen grilování, ale i celý provoněný životní styl s takto připravovaným masem spojený. Češi grilování prostě propadají, to je neoddiskutovatelný fakt a nedáme si ho upřít ani v bytové zástavbě, nebo na sídlištích. Téměř Shakespearovskou otázkou však zůstává - tolerovat, či netolerovat?

Řekněme hned v úvodu, že oficiálně tato vele oblíbená aktivita zakázána není. To platí samozřejmě v těch případech, kdy si na terase nerozděláte otevřený oheň. Ten patří je na místa tomu určená a čtyři metry čtvereční v pátém patře tímto místem rozhodně nejsou. Pak se lze (v extrémních případech) oprávněně dočkat i návštěvy hasičů. A ve vší úctě k nim - jejich pracovní návštěva není nikdy příjemným zpestřením dne.

Na gril na dřevěné uhlí se tedy můžeme těšit na zahradu u chalupy, na balkon či terasu si pořídíme elektrický, nebo plynový. Na trhu lze vybírat z nepřeberného množství typů a variant, se zásobníky vody (které zachytávají tekoucí tuk a ten se tak dále nepálí), nebo s funkčními překryty tak, aby se dýmení a šíření pachů omezilo co nejvíce. I sebelepší gril však nikdy nepohltí pachy úplně a faktem tedy zůstává, že vyprané prádlo pověšené o patro výše u sousedů je po pár kusech grilování krkovice zralé znovu do pračky.

Pokud se už rozhodneme tedy k balkonové kulinařině na grilu, je lepší se se sousedy domluvit, nebo minimálně ze slušnosti oznámit, kdy se k vaření chystáme. Předejdeme tak sousedským sporům. Spíše je přizvěte, příjemný společný večer se sousedy může být pěkným zpestřením léta.

»zpět do archivu novinek